Keuzevrijheid + Regie = Waarde

Gemeentes zetten steeds vaker in op zelfbouw: in deze geïndividualiseerde samenleving bieden zij de bewoners de mogelijkheid om hun eigen droomwoning neer te zetten. Moeten wij deze ontwikkeling toejuichen? Wie bewaakt de kwaliteit van het geheel en van de openbare ruimte?

De meest tevreden zelfbouwers blijken te wonen in een cataloguswoning: direct duidelijkheid over de woning en bijbehorende kosten. Ontwikkelende aannemers plukken de vruchten van deze ontwikkeling.

Wij, architecten, omarmen de wensen van de woonconsument. De waarde van een woning wordt echter niet alleen bepaald door de woning, maar bovenal ook door de woonomgeving. Een verzameling droomhuizen levert niet automatisch een goede woonomgeving op.

Hoe kunnen wij zeggenschap voor de eindgebruiker én regie over het woonklimaat en de openbare ruimte samenvoegen? Hier ligt een taak voor zowel architect als ontwikkelaar: samen bouwen met (of voor) de consument?

—–
Samen met mijn collega Angela van Hollands Zicht maakten we onderstaande ‘conversation starter’, voor een deel gebaseerd op ervaringen met zelfbouw in Amsterdam en in het Havenkwartier in Deventer. Het is een uitgave met vragen aan ontwikkelaars met wie we graag samen werken over het creëren van een fijne woonomgeving, en de meerwaarde die dat heeft voor bewoners.

Keuzevrijheid + regie = waarde (pdf)