verduurzaming jaren ’70 – woning

Met veel grote en kleine aanpassingen wordt deze woning uit de jaren 70 gerenoveerd van C- naar A++ woning.

Uitgangspunt was om zoveel mogelijk bouwkundig op te lossen. Uiteraard door de schil goed te isoleren door dakisolatie, naisolatie van gevels door voorzetwanden, nieuwe isolerende kozijnen en beglazing en isolatie aan de onderkant van de begane grondvloer. Het glas is nauwkeurig gekozen: HR++ glas bleek energiezuiger te zijn dan Triple-glas, doordat er meer zonlicht en daarmee zonnewarmte binnenkomt in woning. Wel rekening houden met zonwering, want in de zomer wil je de zonnewarmte liever buiten houden.

Maar het ging verder met minder bekende maatregelen: het boilervat komt bijvoorbeeld direct onder de douche te staan, zodat er geen warmteverlies in de leidingen is en er geen water wordt verspild doordat de kraan lang loopt zonder warm water. De kookplaat staat in een hoek: dan verspreid de kooklucht zich minder en verdwijnt er minder warme lucht via de afzuigkap.

Goed kijken welke mogelijkheden er zijn om energie te besparen is altijd de eerste, meest duurzame stap: hiermee bespaar je op langere termijn de meeste energie en zorg je voor zo min mogelijk CO2-uitstoot.  Pas de tweede stap zijn eventuele installaties, zoals een warmtepomp, aangezien deze juist energie, lees elektriciteit, gebruikt. Waar men zich nog wel eens niet van bewust is, is dat de elektriciteit die de warmtepomp gebruikt in de winter niet door de zonnepanelen op het dak kan worden opgewekt.